Дисплазія кульшового суглоба — Prevention

КОРИСНІ МАТЕРІЛИ.

ДИСПЛАЗІЯ КУЛЬШОВОГО СУГЛОБА.

Дисплазія кульшового суглоба одна з найпоширеніших ортопедичних патологій новонароджених, при якій відбувається порушення у розвитку кульшового суглоба.

📋 Характерно три основні прояви:
– дисплазія вертлюжної западини;
– вроджений підвивих стегна;
– вроджений вивих стегна.

☝️ У науковій літературі описується терміном “developmental dysplasia of the hip” (дисплазія кульшового суглоба, що розвивається), саме визначення вже показує що зміни у вертлюжній западині та положення головки стегнової кістки динамічний, взаємопов’язаний процес і змінюється з часом в залежності від лікування. Вроджений вивих стегна є найскладнішим проявом.

Дисплазія кульшового суглоба характеризується неправильною просторовою орієнтацією головки та шийки стегнової кістки щодо вертлюжної западини, що надалі призводить до порушення опороспроможності та динамічної неповноцінності, укорочення нижньої кінцівки, що надалі згубно впливає на всю опорно-рухову систему.

🔬 Діагностика.
Актуальним питанням залишається раніше виявлення даної патології, особливо у перші тижні життя дитини, оскільки в суглобі ще не формуються вторинні зміни, що полегшує подальше лікування. Тому дуже важливі планові огляди в ортопеда, який за найменших сумнівів призначить інструментальну діагностику.
Золотим стандартом первинної візуалізації кульшового суглоба від народження до 6 місяців життя дитини є УЗД. Надалі також використовується рентген-діагностика.

🩺 Лікування.
Консервативне лікування дуже ефективно, і дозволяє, у великій частці ймовірності, відновити подальшу працездатність суглоба. При огляді дитини, ортопед призначає лікування, що відповідають стану суглоба. При неускладнених ситуаціях (дисплазія вертлюжної западини та підвивихи в ранньому віці) проводиться за допомогою функціональних (наприклад стремена Павліка) та фізіотерапевтичних методів.
При ускладнених (вроджений вивих стегна або підвивих стегна у більш дорослих дітей) проводитися хірургічним шляхом, коли вправляється стегно і за допомогою різних методик змінюється просторове положення вертлюжної западини, головки та шийки стегнової кістки. Що веде до відновлення функції кінцівки. Закриті, одномоментні вправлення суглоба часто не проводять через високий ризик пошкодження головки стегнової кістки.

❗Потрібно пам’ятати, що суглоб це структура, що постійно зростає і змінюється, тому тільки своєчасне та адекватне лікування здатне відновити повноцінність можливостей опорно-рухової системи дитини.

Зв'яжіться з нами

Проконсультуйтесь у найкращих лікарів нашого міста.