ХВОРОБА ЛЕГГА-КАЛЬВЕ-ПЕРТЕСА — Prevention

КОРИСНІ МАТЕРІЛИ.

ХВОРОБА ЛЕГГА-КАЛЬВЕ-ПЕРТЕСА.

👶 “У мене болять ніжки” – часто скаржаться діти дошкільного віку.
Причини болю можуть бути різними. Одна з найнебезпечніших – хвороба Легга-Кальве-Пертеса, захворювання з групи остеохондропатій.

👉 Хвороба найчастіше зустрічається у хлопчиків віком 4-12 років. Найчастіше процес односторонній.

📋 Причин цього захворювання кілька:
▪ дисплазія кульшових суглобів;
▪ патологія ендокринної системи;
▪ ожиріння аномалії розвитку поперекового відділу хребта;
▪ травми;
▪ нераціональні спортивні навантаження;
▪ швидке зростання.

Найчастіше впливають відразу кілька факторів, що викликають порушення кровообігу в ділянці кульшового суглоба та некроз голівки стегнової кістки. Захворювання проходить послідовно кілька стадій, внаслідок яких порушується анатомічна будова та функціонування кульшового суглоба.

✍️ Ранні ознаки хвороби Пертеса, наприклад, хода, що змінилася, втома при ходьбі, зазвичай пропускаються батьками. Вони звертаються до лікаря, коли у дитини вже є стійкі болі та обмеження рухів у кульшовому суглобі. Локалізація болю спочатку теж дуже типова. Часто болять коліна, стегна, а не сам кульшовий суглоб. Пізніше приєднується кульгавість і наростає контрактура кульшового суглоба.

🔬 Основний метод діагностики – рентгенологічний, але ранні прояви хвороби, на жаль, не завжди видно. Для уточнення діагнозу призначають УЗД, МРТ або КТ.

🩺 Лікування захворювання тривале (1-4 роки).
У дітей до 6 років традиційно використовується іммобілізація за допомогою шин, протезів кінцівки для створення у суглобі найменшого тиску на пошкоджену головку стегнової кістки. У разі великого пошкодження використовується гіпсова фіксація.
Повністю виключаються осьові навантаження на суглоб (постільний або напівпостільний режим), ходьба за допомогою милиць.
За час іммобілізації курсами проводиться медикаментозна терапія, спеціальна лікувальна фізкультура, масаж, фізіотерапія. Все спрямоване на покращення кровообігу в цій зоні.
У старшому віці та при значному пошкодженні головки стегнової кістки часто використовується хірургічне лікування. На сьогоднішній момент завдяки дослідженням американських дитячих ортопедів, хірургічне втручання має малоінвазивний характер, і приносить швидкий позитивний результат. У нашій клініці також проводиться хірургічне лікування за цією технологією, і наші пацієнти отримують одужання у значно короткі терміни.

☝️ Прогноз захворювання залежить від віку та термінів початку лікування. Тому, якщо у дитини періодично виникають болі в ногах, змінилася хода, з’явилося обмеження рухів у кульшовому суглобі – це привід для негайного відвідування ортопеда!

Зв'яжіться з нами

Проконсультуйтесь у найкращих лікарів нашого міста.