Що таке менінгококова інфекція? — Prevention

КОРИСНІ МАТЕРІЛИ

ЩО ТАКЕ МЕНІНГОКОКОВА ІНФЕКЦІЯ?

Менінгококова інфекція це серйозна бактеріальна хвороба, спричинена типом бактерій Neisseria meningitidis, також відомий як менінгокок.

Менінгококовий менінгіт та інфекції крові можуть бути надзвичайно серйозними, навіть смертельними. Інфекції швидко прогресують. 

Хтось може за 48 годин або навіть менше, перейти від здорового стану до дуже хворого. Навіть при лікуванні приблизно кожен десятий з людей, які страждають на менінгококову хворобу, помре, а серед тих, хто виживе, до 20 відсотків страждають від серйозних і постійних ускладнень, включаючи пошкодження мозку, пошкодження нирок, проблеми з нервовою системою, втрата слуху та ампутація кінцівок.


За статистикою, 70-80% хворих – це діти. Для дитини менінгококова інфекція – номер один в списку най небезпечних. Найбільшому ризику до захворювання піддаються діти віком до 5 років. Особливу увагу потрібно звертати на малюків віком до року!


Крім дітей, будь-яка здорова людина може захворіти на менінгококову хворобу, однак в найбільшій групі ризику є:

• Підлітки та молоді люди у віці від 16 до 23 років.

• Люди з захворюваннями, що впливають на імунну систему.

• Науковці, які працюють в лабораторії з менінгококовими бактеріями.

 

Менінгококові бактерії передаються від людини до людини. В основному це регулярний близький, тривалий побутовий або інтимний контакт з інфікованими виділеннями із задньої частини носа та горла. Деякий час бактерії можуть залишатися на слизових оболонках, розмножуючись та не викликаючи жодних ознак захворювання, роблячи людину безсимптомним носієм. Менінгококова хвороба має ряд симптомів, залежно від ступеня тяжкості. Немовлята та маленькі діти можуть мати симптоми, які відрізняються від симптомів у старших дітей та дорослих.

 

Якщо у вас є будь-який із наступних симптомів, вам слід негайно звернутися за медичною допомогою:

• висип (червоні або фіолетові) плями, на великих ділянках, схожі на синці

• лихоманка

• головний біль скутість шиї дискомфорт при погляді на яскраве світло • нудота або блювота

• діарея

 

Інші можливі симптоми включають:

• втрата апетиту або відмова від годування (у маленьких дітей)

• дратівливість або розгубленість

• спантеличеність

• сонливість

• сильна втома або неповороткість (у маленьких дітей)

• ниючий біль у м’язах та суглобах

• труднощі з ходьбою

• труднощі в розмові

• припадки або посмикування (у маленьких дітей).

 

Діагностика.

При підозрі менінгококової хвороби, лікар візьме зразки крові або ліквору (рідини біля спинного мозку). Вони відправляються в лабораторію для дослідження. При наявності в них бактерії Neisseria meningitidis, застосовується вирощування для визначення конкретного типу бактерій, які викликають інфекцію. Знання цього допоможе лікарям визначити, який антибіотик для лікування підійде найкраще.

 

Лікування.

Лікування менінгококової хвороби відбувається низкою антибіотиків. Важливо, якомога швидше почати лікування. Якщо лікар підозрює менінгококову хворобу, він негайно дасть пацієнту антибіотики, вони допомагають зменшити ризик смерті.

Залежно від того, наскільки серйозною є інфекція, людям також можуть знадобитися інші методи лікування, зокрема: Підтримування дихання. Лікування низького кров’яного тиску. Видалення відмерлих тканин. Догляд за ранами.

 

Вакцинія проти менінгококової хвороби.

Імунізація – це єдиний і найдієвіший спосіб для батьків захистити своїх дітей від серйозних хвороб. Вакцинування врятувало багато мільйони життів, запобігло поширенню хвороби та уберегло від довічної інвалідність мільйони людей.

Новонароджені діти часто мають імунітет від деяких хвороб, оскільки мають антитіла, передані їм від матері (материнські антитіла). Однак, ці антитіла тимчасові та передаються малюкові тільки в тому випадку, якщо у самої матері є імунітет від конкретних хвороб. Отримавши щеплення, діти зберігають імунітет від багатьох хвороб, навіть після того, як втратять антитіла, отримані від матері.

Переваги вакцинації малопомітні, особливо якщо ми рідко бачимо людей, які хворіють на важку хворобу, спалах якої запобігається за допомогою вакцинації. Хвороби поширюються серед населення шляхом зараження тих, хто незахищений: тих, хто не отримував щеплення. Від показників імунізації населення залежать масштаб і швидкість поширення серйозних інфекційних захворювань. Навіть при малій кількості невакцинованих повністю чи частково людей можуть вибухнути спалахи заразних захворювань.

В сучасному світі велика кількість батьків вважають, що краще їхня дитина отримає імунітет природним шляхом, а не через щеплення. Потрібно зрозуміти одне – вакцини дають захист від інфекційних хвороб без ризику захворіти на них. Якщо ви чи ваша дитина захворієте і ви при цьому ніколи не отримували щеплення, перебіг захворювання може бути з серйозними ускладненнями або навіть летальним. Хвороби можуть стати причиною необоротної інвалідності, такі як пошкодження головного мозку після корі або кашлюку, рак печінки після інфекційного гепатиту B та ін.

Для захисту від менінгококової інфекції вимагається проведення профілактичних заходів у дітей і окремих дорослих з групи ризику. Це пов’язано з коротким інкубаційним періодом, складністю ранньої діагностики, швидким розвитком симптомів, особливостями дитячого імунітету, високим рівнем летальності та інвалідизації, а також високою поширеністю менінгококової інфекції в деяких країнах світу. Найбільш ефективним в цей час лікарі вважають застосування вакцин.

Вакцинація може бути здійснена як в плановому порядку, так і в якості екстреного заходу – якщо людина перебувала в контакті з хворим на менінгококову інфекцію. В Україні вакцинація проти менінгококової інфекції не входить у календар вакцинації вашої дитини.

 

Саме тому в медичному центрі “PREVENTION”, ви можете отримати захист від цієї інфекції за допомогою вакцин:

• “Менактра”;

• “Німенрікс”;

• “Бексеро”.

 

“Менактра” та “Німенрікс”, обидві вакцини захищають від менінгококових бактерій (серогрупи A, C, W та Y).

Вакцина “Німенрікс” застосовується для проведення імунізації дітей, починаючи з 6 тижня життя, а також у дорослих. Для дітей віком до одного року, вакцинація Німенріксом проводиться дворазово, з інтервалом у 2 місяці. Дітям старше 1 року та дорослим рекомендується одноразове введення вакцини.

Вакцина “Менактра” застосовується для щеплення дітей, починаючи з 9-ти місячного віку та дорослих. Вакцинування проводиться дворазово у дітей віком від 9 місяців до 2 років, з інтервалом не менш ніж 3 місяці. Дітям старше 2-х років і дорослим – одноразово.

“Бексеро” – застосовується для захисту осіб віком від двох місяців від інвазивного менінгококового захворювання, спричиненого однією групою бактерії (група В). Ця група є найбільш розповсюдженим збудником бактеріального менінгіту у світі. За словами інфекціоністів, в Україні близько половини випадків захворювання викликані саме бактеріями цього типу. Схема введення “Бексеро” в будь-якому віці включає мінімум два введення.

На жаль перші дві вакцини не забезпечують захисту від хвороби серогрупи B, а вакцини проти менінгококової серогрупи B не забезпечують захисту від хвороби серогрупи A, C, W або Y. Саме тому для захисту від усіх 5 серогруп менінгокока необхідно отримувати обидві вакцини.

Якщо ви хочете захистити себе та свою дитину від серйозного інфекційного захворювання, саме час звернутись в наш медичний центр “PREVENTION”. У нас використовуються вакцини провідних виробників з найвищим рівнем безпеки.

Зв'яжіться з нами

Проконсультуйтесь у найкращих лікарів нашого міста.